IMpact voor bedrijven
Ben jij klaar om beter te doen?
Bedrijven die ruimte bieden aan neurodivergente medewerkers profiteren van een breder scala aan talenten, innovatieve denkwijzen en verhoogde productiviteit. Door neuro-inclusief te werken, creëer je een prettige en toegankelijke werkomgeving, trek je nieuw talent aan en vergroot je medewerkersbetrokkenheid. Het actief omarmen van neurodivergentie versterkt je werkgeversmerk, vermindert uitval door stress en draagt bij aan een inclusieve en toekomstbestendige organisatie.
1 op de 5 mensen is neurodivergent
Denk hierbij aan ADHD, autisme, dyslexie, dyscalculie, tourettes enzovoorts.
het creëren van een neuro-inclusieve werkomgeving kan leiden tot een productiviteitsverbetering van 30% in teams met neurodivergente professionals.
-Human Inside
Bedrijven met een hoge mate van diversiteit boeken tot 36% meer winst dan minder diverse organisaties.
- McKinsey
Thema’s waar wij op aanhaken
Diversiteit & Inclusie (D&I)
Ode aan Anders maakt neurodiversiteit zichtbaar, bespreekbaar en tastbaar. In plaats van beleid op papier, biedt het echte verhalen van echte mensen. Het project helpt organisaties om inclusie te verbreden, voorbij geslacht en etniciteit – naar ruimte voor verschillende breinen, denkstijlen en manieren van zijn. Een krachtige aanvulling op elk D&I-beleid.
Teamontwikkeling & samenwerking
Teams floreren bij diversiteit van perspectief mits er veiligheid is om verschillen in te brengen. Ode aan Anders stimuleert empathie en bewustzijn binnen teams.
Door de verhalen en portretten leren collega’s elkaar echt kennen, voorbij de functietitel. Dit versterkt samenwerking, onderling begrip en teamdynamiek.
Persoonlijke ontwikkeling
De verhalen in Ode aan Anders nodigen uit tot zelfreflectie: wie ben ik, wat zijn mijn talenten, waar loop ik tegenaan? Voor medewerkers én leidinggevenden opent het project de weg naar persoonlijke groei. Het stimuleert bewustzijn, zelfkennis en het erkennen van unieke kwaliteiten.
Maatschappelijke positionering (MVO/ESG)
Ode aan Anders laat zien dat een organisatie verder kijkt dan de cijfers, naar impact, menselijkheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door ruimte te geven aan ‘anders’, draagt de organisatie bij aan een inclusievere samenleving. Het project past perfect binnen MVO-, ESG- of SDG-doelstellingen.
Goed werkgeverschap
Goed werkgeverschap gaat over méér dan arbeidsvoorwaarden, het gaat over zien wie iemand is. Ode aan Anders laat zien dat ruimte geven aan verschillen niet alleen rechtvaardig is, maar ook verstandig. Medewerkers voelen zich gezien en gewaardeerd, wat bijdraagt aan loyaliteit, werkplezier en een mensgerichte organisatiecultuur.
Innovatie & creativiteit
Neurodivergente mensen denken net even anders, en juist dat 'anders' is goud waard voor innovatie.
Ode aan Anders helpt organisaties om deze kracht te herkennen en te benutten. Niet door mensen te 'fixen', maar door ruimte te geven aan nieuwe ideeën, onverwachte invalshoeken en creatieve oplossingen.
Employer branding & communicatie
Ode aan Anders is een krachtig communicatie-instrument voor organisaties die willen uitstralen: bij ons mag je jezelf zijn. De portretten en verhalen versterken het werkgeversmerk, laten authenticiteit zien en dragen bij aan het aantrekken van divers talent. Niet door perfectie, maar door echtheid.
Leiderschap & cultuurverandering
Leiders spelen een sleutelrol in het erkennen en benutten van verschil. Ode aan Anders geeft hen de tools en inspiratie om anders te kijken. Naar mensen, naar gedrag, naar potentieel. Het opent het gesprek over inclusieve cultuur, en helpt bij het vormen van leiders die bouwen aan vertrouwen en veiligheid.
Mentale gezondheid & werkdruk
Veel neurodivergente mensen lopen vast in werkomgevingen die niet op hen zijn afgestemd.
Ode aan Anders draagt bij aan meer begrip voor mentale diversiteit en voorkomt uitval door stress, overprikkeling of onbegrip. Het bevordert psychologische veiligheid en normaliseert het gesprek over kwetsbaarheid en aanpassingen.
Onderwijs & HRD (Human Resource Development)
Voor organisaties met een opleidingsdoel of leerambitie is Ode aan Anders een waardevolle aanvulling. Het project biedt inzicht, verruimt het denken en geeft handvatten om medewerkers en studenten op een inclusieve manier te begeleiden in hun ontwikkeling.
Geef Je werknemers een podium
-
In deze fotocampagne brengen we de neurodivergente medewerkers van in beeld en geven we hen een podium. Door krachtige portretten en persoonlijke verhalen laten we zien hoe neurodivergentie bijdraagt aan creativiteit, innovatie en inclusie.
We starten met een open call binnen het bedrijf, zodat medewerkers die zich herkennen in neurodivergentie zich vrijwillig kunnen aanmelden. Daarnaast zorgen we voor een diverse selectie uit verschillende afdelingen, om een breed scala aan ervaringen en talenten te vertegenwoordigen.
Elke deelnemer wordt professioneel gefotografeer op een manier die hun persoonlijkheid en weerspiegelt. Tegelijkertijd verzamelen we hun unieke verhalen door middel van interviews, waarin zij delen hoe neurodivergentie hun werk en leven beïnvloedt.
Deze campagne doorbreekt stigma’s, inspireert tot meer begrip en laat zien hoe waardevol neurodivergente medewerkers zijn binnen een organisatie. De portretten en verhalen kunnen worden ingezet via social media, de website en interne communicatie om een blijvende impact te maken.
-
De kracht van beelden en verhalen komen pas echt tot leven wanneer het een fysieke plek krijgt. De gemaakte portretten en verhalen worden samengebracht in een indrukwekkende expositie, waar neurodivergentie op een bijzondere manier zichtbaar en voelbaar wordt.
De foto's worden op hoogwaardig materiaal afgedrukt en krijgen een speciale plek binnen het kantoor. Zo wordt neurodiversiteit niet alleen een gespreksonderwerp, maar blijft het een integraal onderdeel van de werkcultuur.
De expositie kan feestelijk worden geopend met een inspirerend moment waarin we écht stilstaan bij het thema. Denk aan een panelgesprek, spoken word of een korte training, om de dialoog verder te verdiepen. Dit creëert niet alleen bewustwording, maar ook een blijvende impact binnen de organisatie.
-
Geef neurodivergentie en diversiteit een blijvende plek binnen jouw bedrijf met een op maat gemaakt fotoboek. In dit unieke portretboek worden medewerkers met hun persoonlijke verhalen vastgelegd, om te laten zien wie ze écht zijn.
Het fotoboek is een krachtig statement over inclusie, erkenning en de waarde van verschillende perspectieven op de werkvloer. Inspireer je team, creëer bewustwording en laat een blijvende impact achter.
-
Om de impact van de expositie te versterken, is het mogelijk om een themaweek aan te sluiten waarin neurodivergentie verder wordt uitgediept. Gedurende deze week kunnen medewerkers op verschillende manieren ervaren, leren en in gesprek gaan over het thema.
Mogelijke extra’s die kunnen worden bijgeboekt:
- Ervaringsvideo: Stap in de belevingswereld van iemand met ADHD, autisme of dyslexie en ervaar hoe prikkels, gedachten en situaties anders binnenkomen. Een impactvolle manier om meer begrip en bewustwording te creëren.
- Kringgesprekken: Faciliteer open gesprekken tussen collega’s om ervaringen te delen, stigma’s te doorbreken en samen tot nieuwe inzichten te komen.
- Workshops & trainingen: Leer hoe je als collega of leidinggevende neurodivergente talenten beter kunt begrijpen, ondersteunen en laten floreren binnen het team.
- Coachgesprekken: Bied medewerkers de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een specialist. Of het nu gaat om persoonlijke uitdagingen, werkstijl of praktische ondersteuning—deze sessies dragen bij aan een inclusievere werkvloer.
Door deze extra activiteiten toe te voegen aan de expositie, wordt neurodiversiteit niet alleen zichtbaar, maar ook écht voelbaar en bespreekbaar binnen de organisatie.
Voordelen voor bedrijven:
Verhoogde innovatiekracht → Neurodivergente denkwijzen zorgen voor creatieve oplossingen.
Minder ziekteverzuim → Aanpassingen en begrip verminderen uitval en stress.
Sterkere employer branding → Aantrekkelijker voor talent en een inclusiever imago.
Betere samenwerking → Bewustwording leidt tot een open en ondersteunende werksfeer.
Hogere productiviteit → Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, presteren beter.
Door neurodivergentie te omarmen, bouw je aan een toekomstbestendige organisatie waarin elk talent tot bloei komt.